Lukács László

Kitüntetései

Arany Maszk Díj

Kammersanger Prof. Kindermann-tól

Német-Magyar Barátság díszpolgára

Lukacs László Gödöllőn született, édesanyja ügyvéd, édesapja karmester és zenetanár. Zenei tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Dr. Sipos Jenőnél végzi, akit minden idők legnagyobb énektanárának tart. Innen egyenesen a Magyar Állami Operaházhoz került, ahol éveken át különböző szerepeket kapott. Budapest után a németországi Trieri Operaházhoz került, ahol 28 éven át a színház vezető baritonja volt. Kimondani is hihetetlen, de pályafutása alatt nagyjából 150 főszerepet énekelt. Joggal ki lehet jelenteni, hogy aktív évei során az operairodalom szinte valamennyi jelentős bariton szerepét elénekelte.

László kedvenc opera szerzői: Verdi, Puccini, Wagner, Zemlinski es R. Strauss.

Kiemelkedő szerepei: Scarpia, Jago, Johanaan, Amorasro, Telramund, Don Giovanni, Escamillo, Kékszakállú, Anyegin.

Az alábbi kitüntetésekben részesült:

Arany Maszk Díj, Wagner interpretációkért (Németország), Kammersanger Prof. Kindermann-tól (Trier Antiken Festspiele, 2004), Német-Magyar Barátság díszpolgára (2018).

Lukács László Bariton Opera Stúdió Sopron

Saját hazáján kívül Európa számos országában és Japánban is fellépett, a teljesség igénye nélkül a következő városok színházaiban állt színpadra:

USA

New Orleans

Európa

Varsó, Párizs, Prága, Athén, Amsterdam és Luxemburg

Ázsia

Tókió

CD felvételei:

Sarema by Alexander Zemlinsky (Opera Trier, teljes opera), Emotion (Budapest Convention Classic), Bariton arias’ (Convention Budapest), Éljen a magyar! (Operettbál, Budapest, 2000).

Fellépő társai voltak:

Marton Eva, Nicolai Gedda, Jonas Kaufmann, Giuseppe Giacomini, Maria Guleghina, Pietro Capucilli, Rene Collo stb

Főiskolai évei óta folyamatosan oktatja a Dr. Sipos Jenőnel tanult ’Reflexkondition’ metódust, melyről az Opera Stúdió Sopron kereten belül is beszelni fog majd. Célja hogy hozzájáruljon a komolyzene és az Opera, mint műfaj megszerettetéséhez es tudásának átadásával segítse, bátorítsa a fiatal tehetségeket, akik szinten ezt a szakmát választják. Örömmel fogad el jótékonysági rendezvényekre felkérést, ha ezzel segíteni tud.

YouTube csatornája neve: Scarpia59.